Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Pravni fakultet u Beogradu pokretač i nosilac progresivnih ideja

Upis na fakultete
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Pravni fakultet je u samom vrhu srpskog i evropskog visokog obrazovanja u oblasti prava i pravnih nauka, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prilikom posete tom fakultetu gde su budući brucoši polagali prijemni ispit za upis. On je napomenuo da o tome najslikovitije govori izuzetno interesovanje mladih za studije u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Ministar je naveo podatak da je ove godine ukupan broj mesta za buduće studente prve godine na pomenutom fakultetu 1.400, dok će država finansirati studije njih 600.

On je ukazao na to da je Pravni fakultet u Beogradu bio pokretač i nosilac progresivnih ideja i da je iznedrio stručnjake, koji danas, kao u svim proteklim godinama, zauzimaju visoka mesta u državnim institucijama, pravosuđu, politici, diplomatiji i nauci.

Govoriti o istoriji i tradiciji beogradskog Pravnog fakulteta znači  govoriti o razvoju nauke i obrazovanja, istakao je Ružić i precizirao da je na Univerzitetu u Beogradu opredeljeno ukupno 15.053 mesta, a da je broj prijavljenih kandidata 19.591 na svim fakultetima.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je svake godine veliki broj prijavljenih kandidata za studiranje na najstarijem i najvećem univerzitetu u Srbiji, ocenivši da to predstavlja potvrdu kvaliteta rada fakulteta i profesora.

Ukazao je i na to da i u drugim univerzitetskim centrima postoji interesovanje za studiranje, posebno na atraktivnim studijskim programima.

Naš zajednički zadatak je da stalno proveravamo i unapređujemo kvalitet rada na visokoškolskim ustanovama i da svoje standarde stalno usaglašavamo sa standardima evropskog obrazovnog sistema, istakao je Ružić.

Ove godine doneta je odluka da se iz budžeta Republike Srbije finansira ukupno 36.626 budućih brucoša, od toga će Vlada Srbije finansirati 29.790 mesta, a Pokrajinska vlada 6.836.

Od ove akademske godine država, prvi put, finansira i studije za školovanje 119 studenata na master strukovnim studijama.

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima traje do 1. jula, a objavljivanje rezultata je najkasnije do 4. jula. 

Objavljivanje konačne rang-liste je najkasnije do 11. jula, a upis na fakultete je nakon objavljivanja te liste, od 11. do 15. jula.

U drugom, septembarskom upisnom roku prijavljivanje kandidata je 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnog ispita je 5. i 6. septembra. Objavljivanje konačne rang-liste je najkasnije do 12. septembra, dok je upis od 12. do 15. septembra.   

Ostali naslovi

Konkurs za najbolje studentske radove o pristupanju Srbije EU
Srpska ekonomija
Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisalo je danas nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji. Cilj ovog konkursa jeste da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Srbije u Uniji
Intenziviranje saradnje sa EU u oblasti inovacija i visokih tehnologija
Srpska ekonomija
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) Martin Kern potpisali su danas Pismo o namerama za osnivanje Evropskog regionalnog inovacionog haba (EIT Community RIS Hub) u Srbiji
Pripadnici Helikopterske jedinice pomažu u gašenju požara kod Trebinja
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetiće danas pripadnike Helikopterske jedinice ovog ministarstva, koji su angažovani na gašenju požara u okolini Trebinj
Podrška proizvođačima jabuka i krušaka
Srpska ekonomija
Više od 200 proizvođača i predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se na otvaranju konferencije – Prognosfruit 2022, kako bi pružili podršku razvoju ovog sektora, razmenili iskustva i saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću proizvodnu sezonu
Rast cene kukuruza
Srpska ekonomija
U nedelji za nama, trgovanje na Produktnoj berzi se zadržalo na prošlonedeljnom nivou. Cene žitarica nisu zabeležile veće promene u odnosu na prošlu nedelju, dok cene uljarica beleže rast. Ukupno je prometovano 4.743 tona robe (-0,4%), dok je finansijska vrednost dostigla 196.622.580,00 dinara (+0,50%)
Od 8. do 14. avgusta pojačana kontrola brzine kretanja vozila
Srpska ekonomija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovesti od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila. Akcija će se sprovoditi u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope)
Investicioni ugovori za domaću privredu vredni 37,2 miliona evra
Srpska ekonomija
Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je do početka avgusta potpisalo 33 ugovora investicione vrednosti od 37,2 miliona evra, u okviru programa podrške domaćim privrednicima koji posluju kao mikro, mala ili srednja društva
Srednji kurs dinara 117,3235
Srpska ekonomija
Kurs srpske valute prema valuti Evropske unije je 117,3235 dinara za evro
Na svetskom samitu Beč nagrađen za održiv razvoj grada
Srpska ekonomija
Na nedavno održanom Svetskom samitu gradova 2022. Republika Singapur dodelila je Beču nagradu za posebno održiv razvoj grada. Nagrada se dodeljuje svake druge godine gradovima koji se odlikuju posebnom održivošću i inteligentnim razvojem
Nuklearna elektrana Krško možda smanjuje kapacitet zbog niskog vodostaja Save
Srpska ekonomija
U julu je efikasnost reaktora smanjena sa 35 na 33,5 odsto zbog loših vremenskih uslova. Nuklearna energija je činila 43,3 odsto slovenačke proizvodnje električne energije, a snaga ove NEK je dva gigavata