Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Rukovodstvo RGZ-a odgovorilo na pismo štrajkačkog odbora evropskim sindikalnim udruženjima

Beograd
Srpska ekonomija

Republički geodetski zavod obavestio je danas javnost da su sindikalni lideri i štrajkački odbor neistinama iznetim u pismu upućeno evropskim sindikalnim udruženjima doveli njihove predstavnike u zabludu. Bazirano na neistinama, stiglo je pismo iz evropskih sidikalnih udruženja na koje je menadžment RGZ-a odgovorio. U pismu su izneli činjenice i istakli probleme sa kojima se RGZ suočava zbog opstrukcija koje prave bez ikakvih argumenata predstavnici štrajkačkog odbora.

Rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputilo je odgovor na pismo upućeno 13. marta 2019. godine od strane Saveza samostalnih sindikata Srbije, Saveza sindikata "Nezavisnost" i Udruženja Slobodnih i nezavisnih sindikata. Mišljenje je rukovodstva RGZ-a da treba ceniti informacije koje imaju obe strane.

U pismu se navodi da rukovodstvo RGZ izražava žaljenje što su evropska sindikalna udruženja bili dovedena u zabludu u pismu koje su im poslali sindikati i da su njihovi lideri stavili Evropski sindikat javnih službi (EPSU) u poziciju da se osramoti pred Vladom Srbije tako što su poslali pismo podrške štrajkačima među koji su i oni koji su počinili krivična dela.

Prenosimo odgovor rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda po tačkama:

1. RGZ poštuje međunarodne konvencije kao što su konvencije ILO 87 i 98 i sva prava sindikata. Rukovodstvo RGZ-a dodelilo je posebne kancelarije u ulici Kraljice Natalije u Beogradu, kako bi omogućilo sindikatima da slobodno rade i organizuju svoje aktivnosti. Pored toga, dodeljeno je službeno vozilo kao podrška sindikalnim aktivnostima. Sindikati takođe mogu slobodno organizovati svoje aktivnosti van Beograda, u lokalnim katastarskim službama širom Srbije i to i čine. Kaže se da postoji "drastično kršenje osnovnih radnih prava i slobode sindikalnih aktivnosti", međutim, u pismu koje vam sindikati šalju nema argumenata koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.

2. Pismo sindikata navodi da je "sporazum prekršen odmah nakon sledeće isplate plata", međutim, nema argumenata koji bi to podržali. Nije bilo pritužbi u obračunu plata. Odeljenje za finansije je izračunalo plate zaposlenih u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i "Sporazumom o okončanju štrajka" koji je potpisan 21. januara 2019. godine. To je više puta proveravano, a Odeljenje za finansije RGZ-a nije primilo žalbe do 15. marta 2019. godine, kada je 8 zaposlenih, iz Novog Sada i Pančeva, dostavilo dodatnu dokumentaciju za plaćanje prekovremenog rada. Dokumenti su odmah prihvaćeni od strane finansijskog odeljenja i plate su preračunate istog dana. Šefica jednog odeljenja u Novom Sadu, koja je ujedno i predsednica štrajkačkog odbora, Tatjana Samardžija, odbila je da odobri prekovremene sate i njeni zaposleni nisu plaćeni za prekovremeni rad jer nije bilo pravne osnove za to. Ona je takođe pozvala druge zaposlene u RGZ-u da prekrše odredbe Sporazuma, što je osnova za pravno zasnovan obračun plata.

3. Nije direktor taj koji je otpustio predsedncu sindikata Mirjanu Jovanović i njenog sina Miloša Jovanovića. Dugogodišnji lider sindikata JOS čiji je mandat predsednika istekao 2018. godine Mirjana Jovanović osuđena je na 8 meseci zatvora zbog kršenja radne etike, nakon što je priznala krivicu, pa je po sili zakona otpuštena. NJen sin Miloš Jovanović nije otpušten, već je njegov ugovor istekao 31. decembra 2018. godine.

4. U svom pismu sindikati su tvrdili da su postojali “fizički napadi na štrajkače”. Prostorije RGZ-a su pokrivene video nadzorom i moguće je videti da nije bilo fizičkih napada na štrajkače. Nažalost, postoje pojedinci koji sabotiraju rad RGZ-a i ometaju sindikate i radnike. Članovi štrajkaškog odbora Dijana Konstantinović i Predrag Miljković idu tako daleko da fizički sprečavaju građane da dođu do šaltera u najvećoj pisarnici u Srbiji, uprkos tome što zarađuju za život od tih samih građana, iako im je obaveza da budu servis tim građanima. Zaposleni u službama katastra takođe su iznenađeni nasilnim delovanjem štrajkačkog odbora, koji upada u kancelarije kancelarije načelnika, bez najave ili jednostavnog kucanja na vrata. U nekim službama, zaposleni koji žele da rade, izloženi su verbalnom nasilju, a štrajkači ih nazivaju nemoralnim.

5. Takođe, sindikati dovode u zabludu da direktor treba da se sastane sa njima kako bi razmotrili i pronašli rešenja. Država (Republika Srbija) je poslodavac zaposlenih u RGZ, a plate su definisane Zakonom o platama državnih službenika, tako da se o pltama može pregovarati samo sa Vladom Srbije, a ne sa direktorom RGZ. Zbog toga je Sporazum o okončanju štrajka potpisan od strane ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja koji je delegiran da predstavlja Vladu.

Sporazum o okončanju štrajka upućen je Vladi Srbije od strane štrajkačkog odbora kao konačni dokument, bez mogućnosti pregovaranja, po sistemu "ključ u ruke". Vlada je prihvatila i potpisala taj dokument kao takav, čime je u potpunosti prihvatila zahteve štrajkaškog odbora. Sporazumom se odobrava zaposlenima RGZ-a da imaju produženi prekovremeni rad i određeno dostavljanje potrebne dokumentacije. Rukovodstvo RGZ je u potpunosti poštovalo sporazum prilikom obračunavanja plata; međutim, štrajkački odbor je odlučio da prekrši svoje zahteve i zatražio od zaposlenih da ne podnesu svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za zakonsko obračunavanje plata. Rukovodstvo RGZ-a ne može dati odgovor zašto su to učinili sindikalni lideri.

Tačno je da je u RGZ angažovano oko 3.000 zaposlenih, ali samo 40 njih nije dostavilo kompletnu dokumentaciju za obračun prekovremenih sati.

Od 170 katastarskih službi u Srbiji, samo 22 su izjavile da su u štrajku, pa štrajkački odbor nema podršku većine zaposlenih.

6. Pomoćnik direktora za strateški razvoj i šef pravnog odeljenja je delegirani su da sa Štrajkačkim odborom razgovaraju u ime rukovodstva RGZ o svim pitanjima vezanim za obračun plata i druga otvorena pitanja, ali niko ih nije kontaktirao iz štrajkačkog odbora.

Nedostatak temelja za ovaj štrajk se može pripisati činjenici da je direktor RGZ-a, Borko Drašković, dobio priznanje Reformator godine za 2018. U radnim procedurama katastra uvedena su sistemska rešenja koja blokiraju prostor za korupciju i zloupotrebu, čineći tako katastar transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, čak i na mobilnim telefonima, za sve građane i preduzeća u Srbiji. Prema najnovijem Indeksu globalne transparentnosti u oblasti nekretnina za 2018. godinu, Srbija je dostigla prvo mesto u Evropi i peto mesto na globalnom nivou po napretku ostvarenom od 2016. godine.

Direktor RGZ Borko Drašković je kreator ideje Crowd SDI, koja je predstavljena na Prvoj UN Konferenciji o geoprostornim informacijama u Kini i član je Komisije eksperata Ujedinjenih nacija za upravljanje globalnim geoprostornim podacima (UN-GGIM).

Adresni registar je poboljšan korišćenjem inovativnih savremenih tehnologija od globalnog značaja, a strani univerziteti šalju predloge za stažiranje za svojih studenata u Republičkom geodetskom zavodu. Katastarske mape su digitalizovane za celu Srbiju, a sve zemljišne knjige su skenirane i uskladištene u bazi podataka Digitalnog arhiva RGZ-a.

Svetska banka je prepoznala ulogu RGZ-a u reformi zakonskog okvira, sa ciljem da se poveća broj žena koje imaju pristup zemljištu i vlasništvu nad imovinom, a Borku Draškoviću je dodijeljeno priznanje za doprinos studiji „Žene, biznis i zakoni“ 2018 ”.

Jedno od najznačajnijih dostignuća direktora RGZ-a je objavljivanje dva konkursa za stalno zaposlenje u RGZ: 455 radnih mesta u aprilu 2018. godine i dodatnih 107 mesta u decembru 2018. godine. Još jedno posebno dostignuće je redovno organizovanje dobrovoljnog davanja krvi dva puta godišnje, za koje je RGZ dobio posebno priznanje od strane Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Rukovodstvo RGZ poziva predstavnike Međunarodne konfederacije sindikata, Evropske konfederacije sindikata i Sindikata Evropske Unije za javne službe da posete RGZ kako bi lično proverili da tvrdnje sindikata nisu tačne. Sve reforme implementirane u RGZ su u skladu sa standardima EU i potpisanim ugovorom sa Svetskom bankom. Cilj RGZ-a je da katastar učini transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, ali postoji određeni otpor tim promenama i artikulišu ga sindikalni lideri i članovi štrajkačkog odbora. Rukovodstvo RGZ-a još jednom izražava žaljenje što ste bili zavedeni od strane pojedinaca koji nisu časni predstavnici sindikata.

Na kraju se navodi da će ovo pismo takođe biti prosleđeno Svetskoj banci, premijeru, zameniku premijera i ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnicima sindikata u Srbiji i RGZ i srpskim medijima.

Ostali naslovi

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope sledeće nedelje  u Beogradu
Srpska ekonomija
Četvrti po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS) održaće se 22. i 23. aprila u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. U pitanju je događaj posvećen civilnoj i vojnoj vazduhoplovnoj industriji, koji će u ova dva dana okupiti preko 170 kompanija i preko 1400 lidera i profesionalaca iz avio-industrije
Karneval u Budvi okuplja učesnike iz regiona i Evrope
Srpska ekonomija
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava u periodu od 27. aprila do 2. maja pod sloganom „Zajedno“!
Osmi ATR 72-600 pridružio se floti Er Srbije
Srpska ekonomija
Osmi avion Er Srbije tipa ATR 72-600, sleteo je na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Er Srbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj
Festival cveća i meda od 22. do 26. aprila
Srpska ekonomija
Najmirisniji i najslađi „Festival cveća i meda” već tradicionalno održaće se od 22. do 26. aprila na Čukarici. Svakog dana, od 9 do 19 časova, na platou ispred Osnovne škole „Josif Pančić” posetioci će imati prilike da uživaju u cveću i da odaberu biljku kojom će oplemeniti svoj omiljeni prostor, bilo da su u pitanju dvorište, terasa ili dnevni boravak
Galenika: Partnerstva sa globanim brendovima i investicije u proizvodnju
Srpska ekonomija
Farmaceutska kompanija Galenika nastavlja strateško širenje portfolija kroz partnerstvo i ekskluzivni ugovor sa kompanijom Cantabria Labs, jednim od vodećih španskih proizvođača dermatoloških brendova. Galenika je prošle godine, samo u Srbiji, lansirala 25 proizvoda, a tokom 2024. planira lansiranje čak 80 novih proizvoda
UN i Srbija zajedničkim naporima postižu napredak ka održivijem društvu
Srpska ekonomija
Ujedinjene nacije su objavile Izveštaj o rezultatima za 2023. godinu, pokazujući značajne napretke ostvarene u partnerstvu sa Vladom Srbije. Ovaj zajednički napor, koji uključuje 20 UN agencija, fondova i programa, fokusira se na ubrzavanje Ciljeva održivog razvoja u okviru 3 strateške oblasti: zelena transformacija, razvoj ljudskog kapitala i utvrđivanje agende vladavine prava i ljudskih prava
Er Srbija tri puta nedeljno leti između Beograda i Mostara
Srpska ekonomija
Er Srbija je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta
Izložba Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe
Srpska ekonomija
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda već tradicionalno, u okviru programa „Dani Beograda”, realizuje izložbe na kojima predstavlja beogradsko nasleđe. Ove godine bavi se i poznatim činjenicama, ali i manje poznatim podacima koje predstavlja izložbom „Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe”
U Novom Pazaru 750 domaćinstava dobija kante za odvojeno prikupljanje reciklažnog otpada
Srpska ekonomija
Novi Pazar je dobio 1.500 kanti za razvrstavanje reciklabilnog otpada, kao donaciju Evropske unije, a opštinama će u uspostavljanju primarne selekcije pomoći NALED sa ciljem da se procenat prikupljanja unapredi za 20% na lokalu. Inicijativa je deo projekta ,,BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine“
Istaknuti hirurg i urolog Dejvid Krenston posetio UKC Kragujevac i FMN
Srpska ekonomija
U poseti UKC Kragujevac i Fakultetu medicinskih nauka je boravio istaknuti hirurg i urolog sa Univerziteta Oksford Dejvid Krenston